Hallå där, Kristian Bolin

Nyhet: 2013-10-30

Ny professor i hälsoekonomi som bor med familjen i de båda hemmen i Lund och Göteborg.

Berätta om ditt nya uppdrag inom hälsoekonomi?
– Jag har tillträtt en professur i hälsoekonomi som är knuten till centret CHEGU, Centrum för hälsoekonomi vid Göteborgs universitet. Det handlar dels om traditionell forskning och undervisning. Det speciella med min tjänst är den samverkan över disciplingränserna som finns med i uppdraget. Framförallt rör det samarbete med Sahlgrenska akademin. Men en betydelsefull del av arbetet kommer att ligga på nationalekonomiska institutionen. Arbetet här handlar om att utveckla hälsoekonomiska metoder. Arbetet utanför handlar om applicering av dessa.

– Utmaningen ligger i att kunna driva metodutvecklingen framåt, och att kunna räcka till för alla som behöver detta. Det finns ett stort behov av hälsoekonomiska metoder.

Vem är du, och hur hamnade du på Handelshögskolan?
– Jag är professor i nationalekonomi från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Den hälsoekonomiska världen är inte stor, så jag kände till att det var en tjänst på gång i Göteborg. Jag sökte och fick jobbet – mer komplicerat än så var det inte. Både min fru och jag har en bakgrund i Göteborg. Vi visste från början att vi inte kunde pendla, därför bor vi bor omväxlande i våra lägenheter i Lund och Göteborg. Båda platserna har sina fördelar. Vi har sett till att få det bästa av två världar!

När du inte jobbar, vad gör du då?
– Sover! När man arbetar mycket och har tre barn ser vi till att bara vara tillsammans i familjen på fritiden. Vi håller på och bor in oss på två ställen. När vi är i Göteborg kan vi gå på Universeum eller göra något annat roligt.

Titel: Professor i hälsoekonomi
Avd/institution: Institutionen för nationalekonomi med statistik, CHEGU
Ålder: Fyller 50 i november. ”Just det, det var något jag skulle ordna med det…”
Bor: Lägenhet i Kungshöjd samt Lund
Familj: Fru och tre barn

Om Centrum för hälsoekonomi
Hälsoekonomi är en vetenskap som tillämpar och utvecklar ekonomisk teori och analys på företeelser och beteenden av betydelse för människors hälsa. Flera andra discipliner studerar samma fenomen men från andra utgångspunkter. Samverkan ger ett mervärde utöver de enskilda disciplinernas bidrag till vetandet. CHEGU (Centrum för hälsoekonomi vid Göteborgs universitet) är ett virtuellt centrum för samverkan över ämnes-, institutions- och fakultetsgränser mellan forskare inom det hälsoekonomiska området. CHEGU är även ett gemensamt kontaktorgan gentemot externa intressenter. Det inrättades av universitetets rektor i oktober 2011.
www.chegu.handels.gu.se

AV:

Artikeln publicerades först på: www.handels.gu.se

Sidansvarig: Marie Andersson|Sidan uppdaterades: 2016-09-23